wtorek, 28 lutego 2017

TEST WERYFIKACYJNY A/1 (poziom A1, A2)

Słowo wstępne
Jeśli zaglądasz na mój blog i korzystasz z treści na nim zawartych, bardzo mnie to cieszy. Wracaj tu często i czerp wiedzę garściami - ten blog jest dla wszystkich uczących się niemieckiego. Ponadto wesprzesz mnie i zmotywujesz do dalszego działania, się, jeśli będziesz klikał banery reklam umieszczonych na moim blogu. Kliknięcie trwa sekundę, nic nie kosztuje, także czemu nie :-)  

Aby zobaczyć właściwą odpowiedź, KLIKNIJ DWUKROTNIE przestrzeń pomiędzy "[  ]"

1. Które z poniższych zdań jest prawidłowe?
  1.1 Ich komme nicht.
  1.2 Ich kommen nicht.
  1.3 Ich nicht komme.
  1.4 Nicht komme ich.
Odpowiedź: [ Ich_komme_nicht ]

2. Które z poniższych zdań NIE jest prawidłowe?
 2.1 Das ist ein Mann.
 2.2 Das ist ein Frau.
 2.3 Das ist ein Kind.
 2.4 Das ist eine Schwester.
Odpowiedź: Das_ist_ein_Frau ]

3. Sie fahren zur Arbeit.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
 3.1 Ona jedzie do pracy
 3.2 Oni jadą do pracy
 3.3 Czy oni jadą do pracy?
 3.4 Czy ona jedzie do pracy?
Odpowiedź: Oni_jadą_do_pracy ]

4. Idę do domu.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
 4.1 Ich gehe nach Hause
 4.2 Ich gehe zu Hause
 4.3 Ich gehe in Hause
 4.4 Ich gehe an Hause
Odpowiedź: [ Ich_gehe_nach_Hause ]

5. Które z poniższych zdań jest prawidłowe?
 5.1 Ich Name Thomas Neumann.
 5.2 Ich seine Thomas Neumann.
 5.3 Ich heiße Thomas Neumann.
 5.4 Ich meine Thomas Neumann.
Odpowiedź: Ich_heiße_Thomas_Neumann ]

6. Które z poniższych zdań NIE jest prawidłowe?
 6.1 Wo arbeiten Sie?
 6.2 Seit wann arbeiten Sie?
 6.3 Woher arbeiten Sie?
 6.4 Mit wem arbeiten Sie?
Odpowiedź: [ Woher_arbeiten_Sie? ]

7. Die Blumen sind von meinem Bruder.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?:
 7.1 Te kwiaty są od mojego brata.
 7.2 Te kwiaty są dla mojego brata.
 7.3 Te kwiaty podobają się mojemu bratu.
 7.4 Te kwiaty są u mojego brata.
Odpowiedź:Te_kwiaty_są_od_mojego_brata 

8. James pochodzi z Anglii.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
  8.1 James kommt mit England.
  8.2 James kommt von England.
  8.3 James kommt in England.
  8.4 James kommt aus England.
Odpowiedź: James_kommt_aus_England ]

9. Sie sprechen Deutsch.
Które z poniższych tłumaczeń NIE jest prawidłowe?
 9.1 Oni mówią po niemiecku.
 9.2. One mówią po niemiecku.
 9.3 Pan mówi po niemiecku.
 9.4 Ona mówi po niemiecku.
Odpowiedź: Ona_mówi_po_niemiecku ]

10. Gdzie Pan mieszka?
Które (tylko jedno) z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
 10.1 Wo Sie wohnen?
 10.2 Wo wohnen Sie?
 10.3 Wo wohnt Sie?
 10.4 Wo Sie wohnt?
Odpowiedź: Wo_wohnen_Sie? ]

9 komentarzy:

  1. Witam, dlaczego nie mogę wstawić odpowiedzi w wyznaczone miejsca? Po kliknięciu nic się nie dzieje. dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma opcji wstawiania odpowiedzi - tam jest odpowiedź białą czcionką, trzeba zaznaczyć kursorem/myszką tę przestrzeń, wtedy odpowiedź stanie się widoczna

      Usuń
  2. TEST OKEJ ALE ODPOWIEDZI NIE DA SIE WSTAWIC...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma opcji wstawiania odpowiedzi - tam jest odpowiedź białą czcionką, trzeba zaznaczyć kursorem/myszką tę przestrzeń, wtedy odpowiedź stanie się widoczna

      Usuń
  3. 9.4? Chyba 9.1 jest poprawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9.4 jako jedyna NIE JEST poprawna. Na spokojnie przeczytaj polecenie :)

      Usuń
  4. Test jest Ok.Wszystko działa ,trzeba tylko trochę poczekać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Panie Szymonie czy jest możliwość uzyskania od Pana email chciałbym się dowiedzieć o warunki nauki przez skepa lub inny komunikator
    Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obecnie nie przyjmuję nowych uczniów, al eproszę śledzić na moim FB https://www.facebook.com/niemieckiaudiovideo/

      Usuń