piątek, 17 marca 2017

TEST WERYFIKACYJNY A/2 (poziom A1, A2)

Aby zobaczyć właściwą odpowiedź, KLIKNIJ PODWÓJNIE przestrzeń między nawiasami kwadratowymi: " [ ...] "

1. Które z poniższych zdań jest prawidłowe?
1.1 Wir seht fern.
1.2 Wir sieht fern.
1.3 Wir sehen fern.
1.4 Wir sehe fern.
Odpowiedź:  Wir_sehen_fern ]
Polskie tłumaczenie: > My_oglądamy_telewizję <

2. Które z poniższych zdań NIE jest prawidłowe?
2.1 Wie heißt du?
2.2 Wie heißet sie?
2.3 Wie heißen Sie?
2.4 Wie heißt er?
Odpowiedź:  [ Wie_heißet_sie? ]

3. Wer ist das?
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
3.1 Co to jest?
3.2 Kim on jest?
3.3 Kto to jest?
3.4 Jaki on jest?
Odpowiedź:  Kto_to_jest? ]
Polskie tłumaczenia:
3.1 > Was_ist_das? <
3.2 > Wer_ist_er? <
3.3 > Wer_ist_das? <
3.4 > Wie_ist_er? <

4. To jest jej mama.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
4.1 Das ist seine Mutter.
4.2 Das ist ihre Mutter.
4.3 Das ist sie Mutter.
4.3 Das ist ihr Mutter.
Odpowiedź:  [ Das_ist_ihre_Mutter ]

5. Które z poniższych zdań jest prawidłowe?
5.1 Was habe er an?
5.2 Was hat ich an?
5.3 Was habt sie an?
5.4 Was haben sie an?
Odpowiedź:  [ Was_haben_sie_an? ]
Polskie tłumaczenie: >Co_oni_mają_na_sobie<

Jeśli już jesteś w połowie testu, oderwij się na chwilę od niego i zechciej wesprzeć mnie i zmotywować do dalszego działania, klikając banery reklam umieszczonych obok po lewej stronie bądź też poniżej tego postu na moim blogu. Kliknięcie trwa sekundę, nic nie kosztuje, także czemu nie :-)  

6. Które z poniższych zdań NIE jest prawidłowe?
6.1 Unsere Schule ist neben dem Kino.
6.2 Unsere Schule ist im Kino.
6.3 Unsere Schule ist vor dem Kino.
6.4 Unsere Schule ist hinter dem Kino.
Odpowiedź:  Unsere_Schule_ist_im_Kino ]
Polskie tłumaczenie: >Nasza_szkoła_jest_w_kinie<

7. On je obiad.
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
7.1 Er esst zu Mittag.
7.2 Er est zu Mittag.
7.3 Er isst zu Mittag.
7.4 Er ist zu Mittag.
Odpowiedź:  Er_isst_zu_Mittag ]

8. Godzina 08:20
Który z poniższych opisów NIE jest prawidłowy?
8.1 zehn vor halb neun
8.2 zwanzig vor acht
8.3 acht Uhr zwanzig
8.4 zwanzig nach acht
Odpowiedź:  zwanzig_vor_acht ]

9. Czy może Pan nam pomóc?
Które z poniższych tłumaczeń jest prawidłowe?
9.1 Kann Sie uns helfen?
9.2 Könnt Sie uns helfen?
9.3 Können Sie uns helfen?
9.4 Können sie uns helfen?
Odpowiedź:  Können_Sie_uns_helfen? ]

10. Dwa z poniższych zdań są prawidłowe. Które to?
10.1 Ich bin Hunger.
10.2 Ich habe Hunger.
10.3 Ich bin hungrig.
10.4 Ich habe hungrig.
Odpowiedź:  [ Ich_habe_Hunger__Ich_bin_hungrig ]
Polskie tłumaczenie: > mam_głód_oraz_jestem_głodny <




2 komentarze:

  1. szymon tu mi sie wydaje ze jest bład od powinna byc 8.1 a nie 8.2 z zadaniu 8 tam gdzie jest godz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8.1 to "dziesięć przed wpół do dziewiątej, czyli 8:20
      8.2 to "dwadzieścia przed wpół do ósmej, czyli 7:10
      pytanie było o NIEPRAWIDŁOWĄ godzinę, czyli 8.2 :-)

      Usuń